Контрол върху сънищата

Какво представлява сънят? Какво означава осъзнато сънуване?  Какво можем да научим за вселената чрез съня?

Когато заспим, спираме до да приемаме информация за вселената чрез нашите сетива. Същевременно тялото (без клепачите) ни се парализира, като така се блокира разпространението на генерираните в мозъка импулси към мускулите от тялото. Мозъка, подобно на сърцето ни, не спира да работи. Съзнанието ни, подобно на сърцето, не спира да активира разреждането на потенциалите на дадени невронни групи. Така се създава съня – по него можем да познаем какви невронни групи са били активирани.

Когато спим, всичко става в настоящето, защото когато помислим за минало или бъдеще, то веднага се оформя в съня ни. Каквото помислим – това е съня ни. Това е причината да нямаме представа за времето. Това е живеене на живота само в настоящето, с други думи – минало, настояще и бъдеще са едно и също нещо – настоящ израз на съзнанието.

От друга страна пък съзнанието ни представлява разреждане на невронни потенциали. Добре, а какво управлява (активира) невронните потенциали по време на сън?

Който е работил на поточна линия знае, че вечер като легне продължава и на сън да „работи” (може и цяла нощ да сънува същото). Става нещо като зацикляне на съзнанието по време на сън. Явно с повторението на едно и също се изграждат доста устойчиви невронни връзки, през които „мозъчния ритъм” минава отново и отново. А защо в съня ни се отразява именно действието от поточната линия, а не и другите невронни области, през които минава „мозъчния ритъм”? Защото най-вероятно минава чрез по-ниски потенциали в невроните през другите невронни групи. Или пък почти не минава през други невронни групи.

Здравите невронни връзки на „роботизираното” действие съответстват на информацията от сетивата ни за това действие, заедно с изработения отговор към мускулите ни. През деня докато сме извършвали действието отново и отново, сме изградили и такива невронни връзки в мозъка ни, които да автоматизират действието. Излиза, че през деня, докато сме работили на поточната линия, сме заложили какво да управлява (активира) невронните потенциали по време на сън. Т.е. заложили сме какво да управлява съзнанието ни.

Когато сме тежко болни пък, болестта и постоянното страдание на тялото през деня тласка съзнанието ни по същите мъчителни пътища по време на сън. Самата болест също не спира да влияе докато спим. Случват се почти същите неща като при „поточната линия”.

А какво става в общия случай – когато си спим „нормално”? Тогава можем да сънуваме неща, които са ни вълнували през деня, хора от ежедневието, силно желани неща. Но можем да сънуваме и неща, които от много време не сме се сещали или мислили, неща, които никога не бихме направили докато сме будни. Какъв е механизма в този случай? Кое кара да се активират конкретните невронни групи в мозъка? Със сигурност не става „на случаен принцип”. Понякога сънищата са така странни и откъснати от същността ти, че се чудиш „откъде се взе такъв сън”. Активиращите фактори в този случай вътрешни или външни са? Когато са външни, трябва да са причинени в мозъка чрез нещо външно за мозъка. Когато са вътрешни, се получава нещо като копие на предопределеността на вселената. Разреждането на даден неврон е следствие на разреждането на други неврони и т.н. Както едно събитие е следствие на други събития и т.н.               

Докато сънуваме дадени разпокъсани сънища в общия случай, можем да се осъзнаем, че сънуваме. Тогава за известно време можем да проектираме съня си в каквато насока съзнателно желаем главно чрез „визуализация”. За разлика от визуализацията в будно състояние, тази ще е изцяло реалистична.

Когато осъзная, че сънувам, най-често се хвърлям да летя, защото чувството е хубаво. По някакъв начин изживявам ускорение от „летенето”. В първите осъзнати сънища се научих да летя. След това започнах да искам да се издигам все по-високо и по-високо над Земята. Оказа се много трудна задача. В последствие се научих да се издигам малко. Разбрах, че само желанието ми да се издигам над земята не може да ме вдигне. Необходимо беше да визуализирам някак си издигането. Как го направих? Започнах да си представям, че виждам обекта над който се издигам все по-малък и по-малък (все едно гледам обекта от по-високо и по-високо). Ефекта в съня ми беше, че се издигам по-високо и по-високо. Не съм сигурен дали щях да го постигна преди да се кача да летя на самолет и да видя как, издигайки се, обектите се смаляват.